Sådan formindsker du madspild og CO2

Sådan formindsker du madspild og CO2

Vi ved alle sammen godt, at vi skal mindske vores madspild og CO2 aftryk betydeligt, hvis jorden skal være beboelig for mennesker. Vi ved bare ikke, hvordan vi så skal gøre det.

For det kan virke så uoverskueligt at sætte sig ind i konsekvenser af krisen. Det kan virke uoverskueligt, at det vi gør på denne side af kloden, har en effekt et andet sted.

Hvor uoverskuelig det end er, er det nødvendigt. Derfor får du her råd, der kan hjælpe dig på vej, så du kan melde dig ind i klimakampen.

Køb emballage til dine fødevare

Drop madspild. En tredjedel af al mad, vi producerer, ender ikke i vores maver, men i skraldespanden. Det bliver simpelthen kasseret, inden vi overhovedet har spist det.

En idé til at mindske det svineri, kan være at købe emballage til fødevarer. Emballagen kan hjælpe til at de forskellige madvarer kan holde sig i længere tid.

Det styrker altså madvarernes holdbarhed, da maden har svære ved at blive dårlig eller gå i forrådnelse. Sådan kan du nyde din mad over længere tid, ved at være bevidst om opbevaringen af den, du spiser.

Emballagen er typisk billig og kan derfor også være med til at styrke din økonomi. Det koster nemlig mere at smide mad ud, end at gemme den.

Der er tips og tricks at hente

Noget mad er selvfølgelig mere CO2 venlig end andet. Det kan fx være, at noget mad kan holde sig længere i emballagen. Eller det kan være at noget mad simpelthen sviner mindre under produktionen.

Læs evt. mere om mad her og find frem til retter og andre gode råd til, hvordan du gør hverdagen mere klimavenlig. Så har du allerede hjulpet til, at de første spæde spadestik er taget – og udviklingen er på vej.

Godt for miljøet med nyt tag og gulvafslibning

Godt for miljøet med nyt tag og gulvafslibning

Det er altid skønt at få opdateret huset. Hvem nyder ikke synet af nyt tag eller nyt gulv? Det er naturligvis ikke noget, man får udskiftet hver dag, og derfor er der mange overvejelser omkring det, når man vælger at få lavet store opdateringer på huset. En af overvejelserne er for eksempel bæredygtighed, som du kan læse mere om her.

 

Bæredygtighed i byggeri

Generelt bliver folk mere og mere opmærksomme på bæredygtighed. Det kræver omtanke at gøre en forskel, og første step er at tænke det ind i hverdagen og i de små og store beslutninger, vi tager. For eksempel er det noget, man også kan tænke ind, når huset skal renoveres.

 

Hvis man gerne vil sikre sig, at man får foretaget en renovering på mest miljøvenlige vis, er der nogle ting, man kan overveje. Hvilke materialer bruges der eksempelvis? Skal der for eksempel lægges nyt gulv eller nyt tag, kan man overveje, hvilke materialer der bliver brugt.

 

Miljøvenlighed kunne for eksempel handle om, at man køber materialer, som ikke bliver transporteret fra den anden ende af verden, men som i stedet bliver produceret i enten Danmark eller nabolandende. Grunden til at det er en god idé er, at jo længere materialer transporteres, jo mere CO2 udledes der på den lange strækning, materialet transporteres over. Dette kan man undgå ved at købe så mange lokale varer som muligt.

 

Få hjælp til at vælge bæredygtigt

Når du kontakter et firma, som skal hjælpe med at lægge nyt tag eller nyt gulv, kan man sagtens spørge ind til, hvad firmaet gør for at være miljøvenlige. Der er efterhånden mange firmaer, der brander sig selv på at være bæredygtige, men det betyder ikke, at man ikke gerne må spørge ind til det. Skift tag, få foretaget gulvhøvling, gulvafslibning eller noget helt tredje på en bæredygtig måde ved at kontakte fagfolk.

 

Styr på gulvet

Det kan være svært at vurdere, om det er nødvendigt at lægge nyt gulv. Hvis du overvejer at få lagt nyt gulv, kan det være en god idé at kontakte nogle professionelle først for rådgivning. Ofte er en gang gulvslibning nok, og du kan da spare penge ved ikke at få lagt nyt gulv. Det kan også tænkes, at det du har brug for, er en gang gulvhøvling. Det er en god idé at kontakte fagfolk hvis du overvejer, om gulvet har brug for gulvafslibning eller gulvhøvling. De kan give den bedste vejledning.

 

Styr på taget

Det kan være nødvendigt at skifte tag, hvis taget er mange år gammelt. Et nyt tags pris behøver ikke nødvendigvis at være enormt dyrt. Det kommer helt an på hvilket tag, du foretrækker, og hvor stort taget er. Ved skift af tag er det også en god idé at kontakte fagfolk, så du kan få den rette vejledning, inden du tager beslutningen.

 

Også ved skift af tag kan du spørge ind til, hvad firmaet gør for bæredygtighed, hvis det er en vigtig sag for dig. Det er de små ting, der gør en forskel, og hvis man tænker det ind i de beslutninger man tager i dagligdagen, kommer vi langt.